Wie is er bereid ten strijde te trekken en desnoods te vechten voor het Europese waardensysteem? Want dit is inmiddels ook onze oorlog….
Bij deze meetup staat de toekomst van onze democratische vrijheid in de schijnwerpers. Met lokale en minder-lokale sprekers verkennen we de waarde van het voeren van de strijd en in welke diverse vormen dit gebeurt.
In Tilburg waren het de Schotten die samen met de Irene Brigade op 27 oktober 1945 vochten voor onze vrijheid. Piet van Beurden van ‘Peace and Jam’, het collectief dat ieder jaar op 27 oktober de bevrijding van Tilburg herdenkt én de vrijheid viert, vertelt over deze bevrijding en hoe dit nu nog doorwerkt in Tilburg.
Het was dankzij het militair ingrijpen van andere landen dat Nederland in 1945 is bevrijd. Wanneer is oorlog voeren of militair ingrijpen de juiste stap om te nemen? Peter Olsthoorn, universitair hoofddocent militair leiderschap en ethiek aan de Nederlandse Defensie Academie, neemt ons mee in hoe dit soort militaire keuzes worden gemaakt.
De Oekraïense Mariia Shaidrova promoveert aan Tilburg University op haar onderzoek naar migratie van Nigeria naar de EU. Ze is voorzitter van de ‘OPORA Stichting’, die zich hard maakt voor de belangen van Oekraïners in Nederland. Tijdens de Tegenlicht Meet Up gaat ze in op wat vrijheid van onderdrukking inhoudt, waarom mensen vechten voor deze vrijheid en hoe dit gevecht hen vormt.
Aan het eind van de avond gaan we met de sprekers en het publiek in gesprek over wat vrijheid voor ons betekent en wanneer we willen strijden voor die vrijheid.
Praktische informatie
Datum: maandag 8 mei
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis