Drugs & Tilburg

Drugs & Tilburg

Beheerder: Drugsdebatten Tilburg

Leden kennisgroep: 6

In het kort: Kennisgroep rondom de debatten over drugs en de Tilburgse samenleving
Omschrijving:

Tilburg staat bekend als wiethoofdstad van Nederland. Wat doen drugs met onze stad? De partners van Tilburg Debatstad organiseren in het najaar van 2016 een reeks discussies en lezingen over de invloed van drugs op het leefklimaat van de Tilburgers.

Nederland heeft de naam een van de grote drugsproducenten in de wereld te zijn en Tilburg die van wiethoofdstad van Nederland. De productie en het gebruik van drugs heeft grote, en op den duur ontwrichtende, invloed op onze samenleving. In nagenoeg elke buurt in Tilburg worden panden gebruikt voor hennepteelt of de fabricage van synthetische drugs, maar ook voor het dumpen van gevaarlijk chemisch afval. Dit heeft effect op onze gezondheid, en het wegwerken van de gevolgen kost veel publieke middelen (politie, brandweer, etc.). Problemen die de stad voortvarend aanpakt. Echter het “snelle” geld dat wordt verdiend met de productie van drugs heeft een negatief effect op deelname aan de samenleving en een aanzuigende werking op vooral jongeren. Om de problemen die dit alles meebrengt voor de Tilburgse samenleving in kaart te brengen en bespreekbaar te maken worden dit najaar door de deelnemers van Tilburg Debetstand een aantal debatten organiseren.

Deze debatten zijn niet gericht op de discussies over legalisering, bestuur ondermijnende aspecten of bestuurlijke integriteit. De nadruk ligt op wat het betekent voor de gewone Tilburger. Wat kan ik zelf doen, thuis, in de buurt, op school en op het werk. Hoe kan het zwijgen worden doorbroken.